MAORI
TATTOO

Populaire tattoostijl uit Nieuw-Zeeland.  

Wat wij een “Maori tattoo” noemen, is eigenlijk een Kirituhi tattoo. Kiri betekent dan ook huid, en tuhi kunst. Als je deze woorden combineert, krijg je dus kunst op de huid. 

Een persoon die geen Maori is, kan een ontwerp in Maori-stijl laten tatoeëren. Deze persoon vindt de grafische vormen en lijnen mooi, zonder dan de traditie te volgen en de betekenis van alle symbolen te kennen.

Kort door de bocht noemen we het een Maori tattoo, maar de correcte benaming is dus Kirituhi.

 
maori tattoo inksane

MAORI – EEN KORTE GESCHIEDENIS.  

Maori’s hebben een rijk verleden vol cultuur, tradities en mythen. 

De Maori was het eerste volk dat in Nieuw-Zeeland woonde. Daarvoor woonden de meeste Maori’s in Polynesië. Volgens sommige bronnen kwamen de Maori’s al in de vroege middeleeuwen naar Nieuw-Zeeland. 

Een aantal tradities van de Maori zijn hun dansvormen, de mythen waarin hun voorvaderen geëerd worden en de traditionele klederdracht. 

Een andere belangrijke traditie zijn de tattoos: voor hen zijn die heilig. Ze vertellen dus alles over de sociale status, gezag en prestige van die persoon. Alle vormen en lijnen hebben een betekenis. 
Deze tattoos zijn ook een overgangsritueel: ze worden aangebracht tijdens de puberteit, wanneer de kindertijd voorbij is.

Bij Maori’s zijn gezichtstatoeages de belangrijkste. Ze worden letterlijk in de huid gekrast met messen en beitels, vervaardigd uit haaientanden of scherpe stenen.

Bij mannen wordt het hele gezicht versierd. Bij vrouwen alleen de kin en de lippen.
In 2021 zorgde een nieuwsanker in Nieuw-Zeeland voor een primeur: ze presenteerde het journaal met haar Maori-tatoeage op de kin en lippen.

 

Waar worden deze tattoos aangebracht?  

In het Westen kiezen we nauwelijks voor tattoos op het gezicht. Personen die een tattoo in Maori-stijl willen, kiezen vooral voor (half) sleeves op hun armen, benen en op de borstkas

Deze tattoos worden alleen met zwarte inkt gezet en ingekleurd. Gelukkig gebruiken we in het Westen een tattoomachine.

In sommige tattoos herken je bepaalde voorwerpen of dieren, zoals een gezichtsmasker, leeuw of schildpad.

 

Wens je meer info? Neem dan contact op met één van onze recepties!

Zij zullen je zo snel mogelijk gratis advies bezorgen. Ook laten ze je weten welke artiesten het meest geschikt zijn voor deze stijl.

Alle advies is vrijblijvend, maar uiteraard kun je een afspraak vastleggen als je dit wil.

 

Laat een reactie achter

Winkelwagen

Schrijf je in voor onze e-mail lijst.

En ontvang ons GRATIS tattoo magazine in je mailbox.

nl_BEDutch
× Hoe kan ik helpen? Verkrijgbaar bij 00:00 naar 23:59 Beschikbaar op SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday