hoe verzorg je een tattoo?

Hoe verzorg je een tattoo: do’s en dont’s 

Een goede nazorgbehandeling bij je tattoo is noodzakelijk. Je vraagt je misschien af hoe verzorg je een tattoo en op wat moet ik letten. Of misschien denk je dat het niet nodig is en sla je deze cruciale stap over… Niet doen!

Wij helpen je graag een handje verder. In dit bericht lees je naast verzorging tips en tricks ook waarom het belangrijk is om een goede nazorg te behouden.

aftercare person bath towel tattooed

Waarom is het verzorgen van een tattoo belangrijk?

De eerste dagen na het plaatsen van de tattoo zijn cruciaal voor het genezingsproces en het eindresultaat. Waarom?

1/ voorkomt bloed en/of wondvocht

Een goede nazorg is belangrijk om bloed en/of wondvocht te voorkomen. Dit zorgt anders voor korstvorming. 

2/ Vermijdt infecties

Het vermijdt irritaties en ontstekingen. Een goede nazorg is belangrijk om de huid soepel te houden en bacteriën te vermijden. Doe je dit niet, kunnen er irritaties opkomen en geneest je tattoo minder goed. Het is ook belangrijk om infecties weg te houden. Anders beschadig je de tattoo en kan het eindresultaat (zoals de kleuren) minder mooi zijn. 

3/ Houdt kleuren levendig

Een goede nazorg is belangrijk om de kleuren levendig te houden en de lijnen egaler of strakker. Zo vermijd je onnodige bijwerkingen!

Inksane nieuwsbrief: allerhande tattoos
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontdek hoe onze tattoo studio in z'n werk gaat.

tips & tricks voor een goede Tattoo verzorging

1/ gebruik een goed nazorg product

Na het plaatsen van de tattoo, brengen onze artiesten een beschermende folie aan op de getatoeëerde huid. Deze mag je na 4 uur rustig verwijderen. Let hierbij op. Was altijd eerst je handen om infecties te voorkomen. Het is tenslotte een wonde die moet genezen. Breng op de eerste dag nog geen nazorg product aan, maar was alle vuiligheid er af. Dit doe je door met stromend water over de tattoo heen te gaan en voorzichtig te wrijven. Je mag daarbij pH-neutrale zeep gebruiken. Dep vervolgens met wat keukenpapier of een handdoek de tatoeage droog.

Wij raden aan deze zeep te bestellen: Bepanthen Tattoo Wasgel

 
wash your hands, to wash, hands-5273442.jpg

Eenmaal de tattoo niet meer vochtig is, meestal na 1 of 2 dagen, mag je starten met de aftercare zalf te gebruiken. Je wast in de eerste 2 weken 3 maal per dag je tattoo op de manier die daarjuist omschreven werd. Vervolgens breng je een dun laagje zalf aan. Wees niet bang om dit goed in te wrijven. Halverwege de eerste of tweede week kan jouw tattoo beginnen vervellen en dan is het voldoende om maar 1 tot 2 maal per dag zalf aan te brengen.

Welk product moet je nu gebruiken? Het gebruik van een correcte zalf is van groot belang voor een goede nazorg. Met een vette zalf ga je jouw huid beschermen tegen irriterende stoffen en wrijvingen. Als je jouw tattoo nooit of te weinig insmeert, gaat je huid uitdrogen waardoor je een minder mooi resultaat zal hebben. 

Gratis aftercare product by inksane

Bij onze artiesten krijg je na jouw tattoo steeds een gratis tube mee van onze eigen Inksane Tattoo Aftercare zalf. Deze hebben wij speciaal laten ontwikkelen om jullie te helpen op je tattoo journey. Onze zalf bevat een hoog gehalte Dexpanthenol (6%) en is bestemd voor de verzorging van de gestresseerde huid. 

Gebruik je liever een product dat je misschien thuis al hebt liggen? Dat kan ook. Onder de foto lees je welke je mag gebruiken.

 
Welke naverzorging producten kan ik gebruiken?

Bepanthen of Bepanthol: vette en herstellende zalven die helpen om de natuurlijke huidbarière te beschermen. Deze verzorgingszalven gaan een transparant laagje vormen die de huid gaat isoleren van ongewenste stoffen en doet de huid ademen. Deze producten mag je zeker gebruiken tijdens de nazorg van je tattoo, en zijn zonder voorschrift te verkrijgen bij elke apotheker.

Flamigel: zal de huid genezen en beschermen, maar het gaat de huid niet hydrateren. Bij twijfels kan je steeds onze Inksane Tattoo Aftercare gebruiken.

Nivea: mag je zeker aanbrengen op je tattoo, maar het zal het herstellingsproces niet gaan bevorderen. Mensen met een parfumallergie letten beter op met deze créme. In Nivea producten zit er namelijk parfum en dit kan voor ongewenste roodheid en jeuk zorgen. Bij twijfels kan je steeds voor onze Inksane Tattoo Aftercare kiezen. 

dog portrait tattoos

2/ niet zwemmen, zonnen of sporten tijdens het genezingsproces

Je mag je tattoo in de eerste twee weken zeker niet laten weken. Wat wil zeggen: geen bad nemen, zwemmen of een sauna nemen. Ook mag je tijdens dit proces niet gaan zonnen of sporten. De duur van het genezingsproces hangt af van persoon tot persoon. Als alles goed verloopt kan je rekenen op een 2 tot 5 tal weken voordat je tattoo volledig is genezen. Wanneer jouw tattoo zo goed als volledig is genezen en nog een beetje blinkt, mag je nog steeds een kleine hoeveelheid zalf aanbrengen om droogheid te voorkomen.

woman, blonde, young-5631257.jpg

3/ bij een ontsteking onmiddellijk langskomen

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar een tattoo kan weleens ontsteken. Soms kan jouw tattoo een beetje rood worden en dat is perfect normaal, maar vanaf wanneer is het niet helemaal normaal? Bij vermoeden op een ontsteking adviseren we om onmiddelijk de geïnfecteerde huid 3 tot 4 keer per dag te ontsmetten met cediumspray of een andere kleur- en geurloze ontsmettingsspray +  in te smeren met Terramycine zalf, ter vervanging van onze tattoo aftercare. Deze zalf is zonder voorschrift hier te verkrijgen. Je kan zeker niets misdoen met deze 2 producten te gebruiken, zelf al is er geen ontsteking. Dus vanaf het lichtste vermoeden raden we dit al aan. En dan zodra het past eens langskomen in onze receptie, of bij een huisarts.

Het is pas wanneer de intacte huid rondom de tattoo rood begint te worden, er sprake van een zware ontsteking is. Als dat het geval is, moet je onmiddellijk naar de huisdokter! Dan zal de Cedium en Terramycine ook niet meer genoeg helpen.

stethoscope, medical, health-2617701.jpg

Als de ontsteking niet meer een vermoeden is, maar al meer dan een dag echt pijnlijk is, ga je dus best snel naar de huisdokter. Bij vragen of twijfels mag je ook steeds een mailtje sturen of eens langskomen. In de studio kunnen we dan samen met de artiest bekijken wat er eventueel fout is gegaan en welke zalf of spray je kan gebruiken. Indien we zien dat het echt ernstig is zullen we u meteen doorverwijzen naar de huisarts. 

De beste oplossing is nog steeds om een ontsteking te voorkomen. Dek dus je net geplaatste tattoo nog wat af in een werkomgeving met veel stof en ontsmet of was je handen als je jouw tattoo behandeld. Ga tijdens de nazorg zeker niet sporten, zwemmen of zonnen en draag geen spannende of synthetische kledij op de plaats van de tattoo. 

 

Heb je twijfels over je nazorg? Bespreek het met je tattoo artiest of contacteer onze receptie. Zij kunnen evalueren of je inderdaad een infectie hebt, of een normale reactie op je nieuwe tattoo.

Wil je langskomen? Spring gerust binnen, of maak hieronder een afspraak!

 

Laat een reactie achter

Winkelwagen

Schrijf je in voor onze e-mail lijst.

En ontvang ons GRATIS tattoo magazine in je mailbox.

nl_BEDutch
× Hoe kan ik helpen? Verkrijgbaar bij 00:00 naar 23:59 Beschikbaar op SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday