Oldschool

Oldschool is een van de oudste Westerse tattoo stijlen. Het kleurenpalet is beperkt tot geel, rood, groen, paars en zwart. Zwart wordt gebruikt om alles strak te omlijnen. Door deze dikkere lijnen zijn de onderwerpen eerder simpel en stilistisch.


Deze stijl is ook gekend als American Traditional. Dit komt omdat Amerika veel betrokken was in oorlogen enkele eeuwen geleden, en zeemannen en soldaten het vaakst deze stijl droegen. Soldaten lieten niet enkel tattoos zetten om de symboliek of herinnering aan hun geliefden, maar ook om een manier te hebben om hun lichaam te identificeren als ze stierven.
Omdat men snel deze tattoo wou kunnen plaatsen, was er een hele reeks aan flash gemaakt die elke shop overnam. Vaak gebeurde het ook dat 1 persoon de lijnen zette, een ander de schaduwen en een derde de kleuren.


Traditionele tattoos gaan heel spaarzaam om met kleuren. Het illustratieve gedeelte is vooral gebaseerd op Europese designs, maar de zwarte lijnen zijn een techniek overgenomen van inheemse stammen. Ook bewees zwarte inkt zich door amper te vervagen en zijn vorm decennialang te behouden. Het maakte ook alles veel duidelijker.
Ook was men gelimiteerd in kleurgebruik door wat op dat moment beschikbaar was.