HELP! Ik heb een bubbel op mijn piercing! Wat nu?!


Allereerst: bubbeltjes op je piercing zijn vrij normaal. You’ll live darling!

Er zijn meerdere soorten bubbels en er is altijd een oplossing. Een erkende piercer met een degelijke opleiding kan altijd herleiden wat de bubbel precies is en welke stappen er genomen moeten worden.

We zetten ze eventjes op een rijtje.

Keloïd

Keloïds of keloïd litteken is een goedaardig gezwel bestaande uit littekenweefsel.

Een keloïd is geen hypertrofisch litteken. Het verschil is dat hypertrofisch littekenweefsel zich beperkt tot de wonde en het litteken iets dikker en wat oppervlakkiger is. Denk aan scarification of als je ooit een operatie hebt gehad en je litteken zit wat dikker en niet egaal met de huid.

Keloïds beperken zich niet tot de wonde en kunnen blijven groeien.
Mensen met een donkere huid hebben hier een hoger risico op, ook kan dit erfelijk zijn.
De kans op een keloïd door een piercing is miniem, maar bestaat.

Een keloïd is hard, glad en vaak heeft deze grillige uiteenlopende bulten en vormen.
Deze worden chirurgisch verwijderd of met corticosteroïden injecties.


Infectie

Als een piercing ontsteekt gebeurt dit meestal in de eerste paar weken, wanneer de wonde nog rauw en/of open is. Deze kan ontstaan door bijvoorbeeld slechte hygiëne van de piercer of door een pluisje of kattenhaar die op je hoofdkussen ligt en zo in de open wonde raakt.

Wanneer er vuiligheid of bacteriën in de open wonde raken, heb je een risico op een ontsteking. Ookal hebben wij een sterk immuunsysteem, dit kan altijd gebeuren.
Dit is onder andere één van de redenen dat wij als piercer zeggen dat je niet aan je piercing mag komen of prutsen en altijd eerst je handen moet wassen voor je je piercing kuist.
Als piercer hebben wij geen medische opleiding gehad in de geneeskunde en kunnen wij niet vaststellen of je al dan niet een ontsteking hebt. Wel weten wij wanneer wij jou kunnen helpen en wanneer we je best doorverwijzen naar je huisarts.

Als er twijfel is van een ontsteking gaan wij ook nooit het juweel uit je piercing halen. De buitenste huidlaag zou dan kunnen dichtgroeien en de ontsteking binnenin zit dan gevangen. Enkel als de dokter dit aanraadt zullen wij dit doen of zal de dokter dit zelf doen.

Een ontsteking heeft meestal geel of groene etter, voelt warm aan en kan erg pijnlijk zijn. Ook kan de zone rondom rood, warm en pijnlijk aanvoelen.

De piercing bump of piercing bubbel.

Dit is eigenlijk een doodnormale irritatie bubbel en in de meeste gevallen is dit het bubbeltje dat rond je piercing zit.

Stap 1, geen paniek!
Elke bubbel heeft een oorzaak! Haal de oorzaak weg, en de bubbel verdwijnt. Deze oorzaak zelf zoeken kan ingewikkeld en frustrerend zijn, dus ga gewoon even terug naar je piercer en zoek het samen uit.

Oorzaken kunnen zijn:
- Scheef gezette piercing. (Een fout maken is menselijk)
- Lage kwaliteit juweel: stainless steel of chirurgisch staal bevat nikkel. Veel mensen reageren hierop. Titanium dat niet gepolijst is kan ook krasjes bevatten en soms kan dit de oorzaak zijn. Bij Inksane werken we enkel met implant grade titanium van geverifieerde leveranciers en zo sluiten wij deze oorzaak al uit.
- Slapen op je piercing.
- Prutsen aan je piercing.
- Verkeerde nazorg van je piercing.
- Tea tree olie, ontsmettingsalcohol, sterke zeep, restanten van shampoo, tandpasta…
- Niet op tijd terugkomen om je piercing te verkorten naar de juiste maat.
- Te vroeg veranderen van soort juweel. Bv van een staafje naar een ringetje.
- Trauma aan de piercing door een stoot of blijven haperen aan iets.
- Make-up of andere huidproducten.
- Te veel reinigen en kuisen van de piercing.
- Verkeerde anatomie voor die bepaalde piercing.
- Ziek zijn, de neus is zeer grillig als je immuunsysteem niet meezit.
- Zwemmen of je piercing onderdompelen in plassen water zoals bad, zwembad…

Er zijn nog veel meer redenen maar dit zoek je best uit met je piercer. Het is niet omdat je een bubbeltje hebt, dat je een slechte piercer hebt. Elke erkende piercer zal je met alle plezier helpen om jou piercing op de correcte manier terug te doen genezen zodat je er weer mee kan schitteren. Wacht hier niet mee en kom zo snel mogelijk langs.

Geloof vooral niet wat er allemaal door dr. Google wordt gezegt. 99% van die remedies zullen de bubbel tijdelijk doen verwijderen en deze zal uiteindlijk terug komen.

Voor meer vragen of info kan je onze piercer, La P'tite Rebelle, altijd bereiken via Facebook of Instagram.